Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Devecseri-tározó

Devecseri-tározó

A Devecseri-, vagy más néven Székpusztai-tározó Veszprém vármegyében, Devecser és Ajka-Bakonygyepes között található. Az 1978-ban átadott tározó elsődlegesen öntözővíz biztosítása céljából épült, ám öntözés 2005 óta nem történik belőle. A napjainkban tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények miatt a tározó árvízcsúcs-csökkentő szerepe egyre nagyobb, mely jelenleg az elsődleges hasznosítást jelenti.

A tározó érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik, tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője pedig a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Üzemeltetéséért a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Veszprém Megyei Szakaszmérnökségének
2. sz. Devecseri Felügyelősége a felelős.

Devecseri-tározó
(Készítette: KDTVIZIG)

A normál üzemben 55 hektár vízfelülettel rendelkező völgyzárógátas tározó vízgyűjtő területe 66 km2-t ölel fel. Vízellátását a Csigere-patak biztosítja, a völgyzárógát a patak 6+200 km szelvényében került kialakításra. A tározó egyesített műtárggyal rendelkezik, mely a felvízi oldalon egy zsiliptoronyból és bukóaknából áll. Utóbbi automatikusan átvezeti az árvizeket a vízszint emelkedésével. Az elzárás két fogaslétrás, síktáblás zárószerkezettel történik, azonban ideiglenes elzárásra is van lehetőség kétsoros betétpallókkal az erre a célra kialakított hornyoknak köszönhetően. A műtárgy feladata a tározás, lecsapolás és az árvizek átvezetése.

A Devecseri-tározó egyesített műtárgya
(Készítette: KDTVIZIG)

Az alvízi oldalon utófenék és vízláda található, melyek felemésztik a nagy sebességgel érkező víz energiáját. Az alvízi és a felvízi oldalt ikercső köti össze. Teljes leeresztésére felújítás, havária esetén kerülhet sor a halászati hasznosítóval történt előzetes egyeztetést követően, ám erre még nem volt példa a megépülése óta.

A Devecseri-tározó völgyzárógátja
(Készítette: KDTVIZIG)

A tározó főbb műszaki jellemzői:

A Devecseri-tározó vízszintjeihez tartozó vízfelület és víztérfogat adatok

 

Minimális üzemi vízszint:

184,93 mBf.

Téli üzemi vízszint:

188,23 mBf.

Üzemi vízszint:

189,73 mBf.

Árvízi vízszint:

190,63 mBf.

Vízfelület (ha)

10

43

55

66

Víztérfogat (m3)

150.000

1.050.000

1.780.000

2.380.000

Átlagos vízmélység: 3,25 m.

Az árapasztó műtárgy falán elhelyezett vízmérce „0” pontja: 180,32 mBf.

Az egyre gyakoribb nagycsapadékok okán került bevezetésre a téli üzemvízszint (december 1. – február 28. közötti időszakban), ami a gyakorlatban átlagosan 1 méterrel alacsonyabb az üzemvízszintnél, és a vízeresztés mértékét az időjárási előrejelzések alapján határozza meg az üzemeltető KDTVIZIG. Célja, hogy a tavaszi hóolvadáskor érkező árhullámok betározására, visszatartására többlet tározótér álljon rendelkezésre, ezáltal a tározó alatt lévő területek árvízi biztonsága megnő.

2017. év tavaszán az egyesített üzemi műtárgy vasbeton szerkezetének felületi hibái, valamint a műtárgy alvízi oldalán lévő meder betonburkolatának hibái kijavításra kerültek.

Másodlagos hasznosítása a horgászat: a halgazdálkodási jog gyakorlója a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség), az alhaszonbérlő pedig a Széki-tavi Horgász Egyesület.

A tározó víztérkódja: 19-017-1-1

Természetvédelmi szempontból a Devecseri-tározó kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, a Devecseri Széki-erdő Natura 2000 hálózatba tartozó területének része, ahol számos védett növény- és állatfaj él.

A tározó autóval a 8-as főútról letérve közelíthető meg, Devecsertől kb. 3,6 km-re, Ajka-Bakonygyepestől pedig kb. 5,2 km-re található.

A tározóban fürödni tilos!
A tározó völgyzárógátján és műtárgyain csak az arra engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak!