Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Tógazdálkodás

Balaton

A Balaton Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb sekély édesvízű tava, amely hazánk nyugati részén, a Dunántúli-középhegység DK-i lábánál található. Határai északon a Balaton-felvidék, nyugati és déli irányban a Zalai- és a Somogyi-dombság, míg keleten a Mezőföld.

Vízfelülete 600 km2, partvonalának hossza – beleértve a kikötőket és mólókat is – 235,6 km, víz-tömege 2 milliárd m3. Hossza 78 km, átlagos szélessége 7,7 km, a legkisebb szélessége Tihanynál 1,5 km, legnagyobb 12,7 km Balatonvilágos és Balatonalmádi között. A Balaton átlagos vízmélysége 3,3 m.

A Balaton a Magyar Állam tulajdona, kezelője a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Balaton áttekintő térképe, települései, a tóval kapcsolatos további adatok, valamint a Balaton vízmérlegei a Kapcsolódó anyagok között találhatók.

Velencei-tó

A Velencei-tó vízgyűjtőterülete a Dunántúl ÉK-i részén helyezkedik el, a Vértes hegység és a Mezőföld között. Keleten a Váli víz, Nyugaton a Mór-Bodajki vízfolyás vízgyűjtőterülete határolja. A Velencei-hegység a vízgyűjtőt két egymástól elkülönített medencére bontja, a Velenceire és a Zámolyira.

A vízrendszer négy fő részre tagozódik:

  • Császárvíz 383,2 km2
  • Vereb-Pázmándi vízfolyás 105,0 km2
  • Velencei-tó É-i part közvetlen 45,4 km2
  • Velencei-tó D-i part közvetlen 44,1 km2

A tó vízfelülete mintegy 24 km2. A teljes vízgyűjtő terület 602,3 km2 kiterjedésű.

A Velencei-tó a Magyar Állam tulajdona, kezelője a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Velencei-tó vízszintjét szabályozó tározók

Pátkai-tározó

A víztározó Pátka község határában létesült kereszt- és oldaltöltéses kialakítással. A leürítő műtárgy a Császár-víz 9+470 km szelvényében van. A tározó – a Zámolyi-tározóval együtt – elsődlegesen a Velencei-tó vízszintjének szabályozását szolgálja, a vízbő időszakok lefolyásának visszatartásával, illetve a kisvízi időszakban vízpótlással. Üzembe helyezésének éve: 1975.

A tározó hasznos térfogata: 7,05 millió m3.

Zámolyi-tározó

A víztározó Csákvár, Pátka és Zámoly községek közigazgatási területét érinti, a völgyzárógát Pátka község határában, a Császár-víz 15+610 km szelvényében van. Üzembe helyezésének éve: 1971.

A víztározó a Pátkai-tározóval együtt elsődlegesen a Velencei-tó vízszintjének szabályozására szolgál. A vízbő időszakok lefolyásának betározásával és visszatartásával csökkenti az árvízi hozamokat, megakadályozza a Velencei-tó túltöltődését, illetve a tározott víz leeresztésével mérsékelhető a tóban a vízhiány. A sorba kapcsolt vízpótló rendszer legfölső elemeként csak a Pátkai-tározóval van közvetlen kapcsolatban.

A Zámolyi-tározó hasznos térfogata 4,0 millió m3, amely az árvizek időszakos visszatartásával 3,3 millió m3-rel - ideiglenesen - növelhető.

A Velencei-tó vízmérlegei a Kapcsolódó anyagok között találhatók.