Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Fejlesztésiek a "tiszta Balatonért"

Preventív_Cingege-patak

Befejeződött a Balaton jó vízminőségét szolgáló beruházás

Újabb projektünk lezárultáról számolhatunk be: ezúttal a Balaton jó vízminőségét célzó beruházások fejeződtek be a több mint 5 milliárd forintból megvalósuló „Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére” elnevezésű projektben.
 
Az ünnepi zárórendezvény Siófokon zajlott, az eseményen részt vett Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese, aki kiemelte, hogy a Balatonnal kapcsolatosan nem csupán magára a mederre kell gondolnunk, hiszen a vízminőség erősen függ a tavat tápláló vízfolyások minőségétől. Ha a befolyók kezelésében jól járunk el, akkor esély van arra, hogy kevesebb vízminőségi beavatkozást kell végezni a tóban. Az ezzel a gondolattal megalapozott projekt részleteit Horváth Angéla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese ismertette. Előadása a három legfőbb projektelem köré épült: a Lesence-rendszer, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer és a kisvízfolyások. A beruházás a korábban épült műszaki létesítményeknek a reaktiválására, rekonstrukciójára koncentrált, hogy azok nélkülözhetetlen funkciójukat a jövőben is maradéktalanul be tudják tölteni. A projekt részei voltak azok a változatos programok, melyeknek célja volt szakmai közönség, civil érdeklődők, gyerekek tájékoztatása a projekt előrehaladásáról, valamint ennek apropóján szándék volt a környezeti tudatosság elmélyítése. Az esemény további előadójaként a Szabadics ZRt. részéről Kovács Tamás elnök kivitelezői oldalról mutatta be a beruházást, bemutatóját egy gazdag fotódokumentációból összeállított film tette szemléletessé.
 
A Balaton mind gazdasági és ökológia értékei rendkívül sokszínűek. Ez azonban nem csupán adományt, hanem komoly felelősséget is jelent. A fejlődés magával hozta a tó környezetének átalakulását, változások következtek be használatában. Az idők során különös jelentősége lett egy olyan szemlélet kialakításának, mely ötvözi az átgondolt tószabályozást és ez egyre nagyobb jelentőséggel bíró vízminőség-védelmet. A most lezárult projekt ezeket a célokat szolgálta.
 
A projekt zárása kapcsán kiadott sajtóközlemény a Kapcsolódó tartalmak között található.
Fotókért kattintson a képgalériára!