Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság épületeinek energetikai korszerűsítése – KEHOP-5.2.2-16-2022-00143

Fejlesztéssel érintett épületek

Székesfehérvári központi irodaépület (8000 Székesfehérvár, Balatoni út 6., 6113/3 hrsz.)

Balatoni Vízügyi Kirendeltség épülete (8600 Siófok, Vámház u. 6., 9605 hrsz.)

Veszprém Vármegyei szakaszmérnökségi épület (8200 Veszprém, Arany J. u., 3926 hrsz.)

Kedvezményezett

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A projekt tartalma

A három épület energetikai korszerűsítésére a Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései című, KEHOP-5.2.2 pályázati konstrukció biztosított lehetőséget.

Az elnyert támogatásból a székesfehérvári igazgatósági központ mellett a veszprémi szakaszmérnökségi épület és a BVK Vámház utcai épülete is megújul.

A székesfehérvári központi irodaépület esetében a lapostető felújítására kerül sor.

A veszprémi szakaszmérnökségi épület energetikai fejlesztése homlokzati nyílászáró cserét, homlokzat felújítást, fűtés korszerűsítést és napelemes erőmű telepítést foglal magába.

Siófokon homlokzati nyílászáró csere, homlokzat felújítás, lapostető felújítás, fűtés korszerűsítés és napelemes erőmű telepítés történik.

A projekt eredményeként kedvezőbbek lesznek az épületek energetikai paraméterei, javul az energiafelhasználás hatékonysága, ezáltal csökken az üzemeltetési költség. Ez utóbbihoz hozzájárul a megújuló energiaforrások használata is.

Az energiahatékonysági beruházás támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez azáltal, hogy a globális környezetterhelés mérséklődését eredményezi, megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének.

A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás és a működési költségek csökkentése, valamint egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.

A fejlesztés közvetett céljai a fenntartható fejlődés és a környezettudatos energiafelhasználás elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A beruházás – a 435/2015. (XII.28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal szoros együttműködésben.

A KEHOP-5.2.2-16-2022-00143 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Miniszterelnökség, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

 

Kedvezményezett neve: Építési és közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Szerződött támogatás összege: 333 506 700 Ft 

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Tervezett befejezés dátuma: 2023. december 15.