Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Igazgatósági épületek energetikai fejlesztésének előkészítése – KEHOP-5.2.15-21-2023-00100

Fejlesztéssel érintett épületek

  • Szekszárdi Szakaszmérnökségi épület (7100, Szekszárd, Bezerédj u. 14., Szekszárd 1842 hrsz.)
  • Siófoki Vízügyi kikötő műhely és irodaépület (8600, Siófok, Horgony u. 8., Siófok 6806 hrsz.)
  • Siófoki Vízügyi kikötő szociális épület (8600, Siófok, Horgony u. 8., Siófok 6806 hrsz.)
  • Sióagárd Védelmi Központ (7171, Sióagárd, 016/2 hrsz.)

 

Kedvezményezett

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A projekt tartalma

Három helyszínen összesen négy épület energetikai fejlesztéséhez szükséges tervezési feladat elvégzésére a „Középületek energetikai fejlesztéseinek előkészítése” című, KEHOP-5.2.15-21 pályázati konstrukció biztosított lehetőséget.

A projekt célja a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kiválasztott épületei esetében az energia felhasználás csökkentését célzó beruházások előkészítésének megtervezése az energiahatékonyság javításával és megújuló energiafelhasználás alkalmazásával.

A projekt keretében a szekszárdi szakaszmérnökségi épület, a siófoki Horgony utcai kikötőben a műhely és irodaépület, valamint a szociális épület, továbbá a sióagárdi védelmi központ korszerűsítési tervei készülnek el.

Elvégzendő tervezési feladat valamennyi helyszín esetében:

- Homlokzati, lábazati és födém hőszigetelés

- Nyílászáró csere

- Fűtés korszerűsítés hőszivattyú alkalmazásával

- Napelem rendszer telepítése

- Napkollektor telepítése

- Világítás korszerűsítés LED fényforrásokkal.

Az elkészülő tervek alapján a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén elvégezhetők azok az épület energetikai beruházások, amelyekkel egyaránt biztosítható fenntartási-üzemeltetési költségek és a végsőenergia-felhasználás csökkentése, ezáltal az Európai Unió által meghatározott energiahatékonysági irányelveknek való megfelelés. A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítását célzó beruházások előkészítése, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás és a működési költségek csökkentése, a megújuló energiaforrások használatának növelése, valamint biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.

A fejlesztés közvetett céljai a fenntartható fejlődés és a környezettudatos energiafelhasználás elősegítése. A beruházás majdani megvalósítása abszolút értékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A KEHOP-5.2.15-21-2023-00100 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Miniszterelnökség, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

 

Kedvezményezett neve: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Szerződött támogatás összege: 11 384 800 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Tervezett befejezés dátuma: 2023. december 15.