Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon – KEHOP-1.1.1-15-2027-00012

Az éghajlatváltozás a felszíni és felszín alatti vízkészletek mennyiségi eloszlásában már érezteti nem kívánatos hatásait. E káros hatások mérséklése, azaz a vízgazdálkodás helyzetének javítása, a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítésének elősegítése, valamint a hasznosítható természetes vízkészletek mennyiségének növelése iránti igény új kihívások elé állította a vízügyi ágazatot. A Balaton rendkívül nagy gazdasági és idegenforgalmi potenciált jelent, amelynek megőrzése kiemelt nemzetgazdasági érdek. A projekt egy átfogó megfigyelő és tájékoztató rendszer kiépítésével járul hozzá a klímaváltozás tóra gyakorolt hatásainak vizsgálatához, a tó mint ökológiai rendszer változásokhoz való alkalmazkodásának megfigyeléséhez, segít válaszokat találni arra, hogy ezek milyen mértékben következnek globális és helyi változásokból.

A projekt keretében a Balaton négy eltérő fizikai- kémiai- és ökológiai- paraméterekkel jellemezhető medencéjében, - Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében - szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások létesülnek. A projekt keretében további műszerek kihelyezése, telepítésére kerül sor a Balaton parti sávjában, valamint laboratóriumi eszközök beszerzésére is megvalósul. A műszerek által gyűjtött adatok az átfogó tájékoztatási- és döntéstámogató rendszer adatbázisába kerülnek, mely több szervezethez tartozó alrendszer összekapcsolásával jön majd létre. Az adatbázis hozzásegíti a döntéshozókat a klímaváltozással szembeni érzékenység megértéséhez és a megalapozott döntések meghozatalához. Az információk digitális tájékoztató táblákon, mobil alkalmazásokon és nyilvános honlapon keresztül lesznek megtekinthetők az érdeklődők számára.

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg.

Az Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon projekt a 1084/2016. (II. 29.) Kormányhatározat 2. számú mellékletében nevesített kiemelt projekt, 1,33 milliárd forint támogatási kerettel.

Támogatási szerződés hatályba lépése: 2018. január 4.

Projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2023. június 30.

További információ: balaton-monitoring.ovf.hu