Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Általános tájékoztató

Tisztelt Kérelmező/ Kérelmezők!

A Balatoni Vízügyi Kirendeltség feladat köréhez tartozó mederkezelői hozzájárulás és a víziállások kihelyezésére vonatkozóan az alábbi tájékoztatást és segítséget adjuk a gyorsabb, gördülékenyebb és hatékonyabb ügyintézéshez.

Kirendeltségünk ügyfélszolgálatára beérkezett kérelmek sokszínűsége miatt több pontba összeszedve tájékoztatjuk ügyfeleinket.

A tájékoztatáshoz letölthető dokumentumokkal is igyekszünk segíteni a kérelmezőknek.

 1. A stég kihelyezéshez Kirendeltségünk engedélye szükséges. Az engedélyezés eljárási menete, hogy Kirendeltségünkhöz írásos kérelmet kell benyújtani postai, email illetve személyes úton. Az engedély kiadása mederbérleti szerződéskötéssel történik.
 2. Mederkezelői hozzájárulások kiadása is a Kirendeltségünknél történik. A mederkezelői hozzájárulásoknak több típusa létezik.
  1. Fémkeresői tevékenységhez Kirendeltségünk hozzájárulása szükséges, ebben az esetben a végleges engedélyt az adott körzet Kormány Hivatala adja ki. A hozzájárulás kiadásához Kirendeltségünkhöz írásos kérelmet kell benyújtani postai, email illetve személyes úton.
  2. Téli nádvágási tevékenységhez Kirendeltségünk hozzájárulása szükséges, ebben az esetben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvéleményével történik az engedély kiadása. A kérelmeket a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézés érdekében a kérelmeket novembertől elfogadjuk
  3. Medertisztítási tevékenységhez Kirendeltségünk hozzájárulása szükséges, ezen munkálatokhoz a nád vegetációs időszakán kívül járulunk hozzá.
  4. Partvédmű illetve kőszórás felújítási munkálatokhoz Kirendeltségünk hozzájárulása szükséges.
  5. Locsolóvíz kivételi tevékenységhez Kirendeltségünk hozzájárulása szükséges.
 1. Hivatalos nádas térkép megvásárlására is Kirendeltségünknél van lehetőség, melyről további információk a következő linken elérhetők: http://www.kdtvizig.hu/hu/kozerdeku_adatigenyles/kozerdeku_adatigenylessel_kapcsolatos_tajekoztato

A dokumentumok a Közérdekű/Vízügyi kérelmek/Balatoni Vízügyi kérelmek, tájékoztatók oldalról tölthetők le.