Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Befejeződött a Lőtéri vízbázis kármentesítése Szekszárdon

Szekszard_terep_
  1. november 28.

A Szekszárd keleti részére telepített vízműkutak vizében 1993-ban mutatták ki szennyezőanyagok jelenlétét. A szennyezettség felszámolására tett erőfeszítések eredményeként, az alkalmazott technológiával a szennyezettséget helyenként ugyan sikerült felszámolni, de a gócokban továbbra is megmaradt, és a terjedését sem sikerült teljes mértékben megakadályozni. A még meglévő gócok kezelése nélkül pedig a szennyeződés további növekedése volt prognosztizálható. A szennyezőanyagra vonatkozó ismeretek bővülése, valamint a diagnosztikai eljárások fejlődése azonban megteremtette a lehetőséget a szennyezettség további terjedésének megakadályozására és a kialakult kockázatok csökkentésére. A megvalósítás feltételeit a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban elkülönített források biztosították.

A kármentesítési műszaki beavatkozás megkezdését alapos tervezés előzte meg. Az ennek során elvégzett vizsgáltok eredményei négy, egymástól elkülönülő területen mutatták ki a szennyezőanyagok olyan mértékű jelenlétét, amely beavatkozást tett szükségessé. A kármentesítés a négy részterületen egyidejűleg, négy különböző technológia kombinálásával valósult meg, a szennyező anyagok elterjedésének, koncentrációjának, valamint a terület beépítettségének és használatának a figyelembevételével.

A beépítetlen, hozzáférhető részeken talajcsere történt: a szennyezett talaj a kitermelést és helyszíni megtisztítást követően visszakerült az eredeti helyére. Az ilyen módon nem hozzáférhető szennyezettség kezelésére egy vastartalmú hatóanyagot alkalmaztak, amelyet injektáló pontokon keresztül több ütemben, vagy talajkeveréssel juttattak be a felszín alatti térbe. Ez a hatóanyag helyben bontja le a szennyező anyagokat. Az áramló szennyezett talajvíz megtisztítására pedig vízáteresztő reaktív gát épült. A technológia eljárás lényege, hogy a szennyezett talajvíz átáramlik egy reakcióképes anyaggal kitöltött térrészen, ahol a víz szennyezőanyag tartalma kémiai reakcióba lép a töltőanyaggal, így a „gát” túloldalán már megtisztulva áramolhat tovább.

Az alkalmazott komplex technológia nemcsak a talaj és talajvíz szennyeződést kezelte, hanem a kialakított reaktív gát révén megakadályozza, hogy a szennyezőanyag korábban nem érintett területekre terjedjen.

A beavatkozás hatékonyságának ellenőrzésére monitoring rendszer épült ki.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködésében valósult meg."

A projektről bővebb információt szekszardloter.ovf.hu oldalon olvashatnak.