Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Pátkai-tározó

Pátkai-tározó

A Pátkai-tározó Fejér vármegyében található Pátka község határában, déli része kismértékben átnyúlik Székesfehérvár közigazgatási területére. 1975-ben építették a Császár-víz duzzasztásával, kereszt- és oldaltöltéses kialakítással. Elsődlegesen a Velencei-tó vízszintjének szabályozását szolgálja a tőle északra található Zámolyi-tározóval együtt, ebből kifolyólag a két tározó, illetve a Velencei-tó üzemeltetése szorosan összekapcsolódik. A tározók együtt körülbelül 12 millió m3 vizet tudnak tárolni, ami a Velencei-tó teljes vízmennyiségének a 30%-a.

A tározó érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik, a Magyar Állam tulajdonában és a
Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében van

Az üzemeltetés a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségének
3. sz. Velencei-tavi Felügyelőségének a feladata.

Vízgyűjtő területe összesen 351 km2, mely magába foglalja a tározó közvetlen környezetét a Zámolyi-tározóig, a Zámolyi-tározó szelvényéhez tartozó vízgyűjtőt, valamint a Rovákja-patak vízgyűjtőjét. A leürítő műtárgy a Császár-víz 9+470 km szelvényében kapott helyet. A 380 m hosszú kereszttöltés a műtárgytól egészen a délnyugatra található magaspartig tart, a 4700 m hosszú oldaltöltés pedig a műtárgytól a Békemajor feletti bekötésig. A betorkolló Rovákja-patak két oldalán is töltés húzódik. A tározóban két hullámtörő került kialakításra.

A Pátkai-tározó egyesített műtárgya
(Készítette: KDTVIZIG)

A tározó egyesített műtárggyal rendelkezik, leeresztő és árapasztó mű egyben. Az alvízi oldalon a fenékesés csökkentésére utófenék került kialakításra, melyben energiatörő medence kapott helyet. A zsilip 2013-ban lett felújítva. A műtárgytól keletre a mentett oldalon gátőrház épült.

A Pátkai-tározó egyesített műtárgya
(Készítette: KDTVIZIG)

A Pátkai-tározó teljes leeresztésére az utóbbi időben nem került sor. Az 1990-es évek elején jelentkezett olyan mértékű szárazság, amely veszélyeztette a Velencei-tavat, így szükség volt a Pátkai-tározó vizének leengedésére is.

A Pátkai-tározó látképe a kereszttöltésről
(Készítette: KDTVIZIG)

 A tározó főbb műszaki jellemzői:

A Pátkai-tározó vízszintjeihez tartozó vízfelület és víztérfogat adatok

 

Minimális üzemi vízszint:

120,04 mBf.

Maximális üzemi vízszint:

122,84 mBf.

Árvízi vízszint:

123,34 mBf.

Vízfelület (ha)

130

312

328

Víztérfogat (m3)

800.000

7.850.000

9.450.000

 

A leürítő műtárgyon (Császár-víz 9+500 km szelvény) elhelyezett vízmérce „0” pontja: 116,34 mBf.

A tározó alatti szakaszon (Császár-víz 8+900 km szelvény) található Császár-víz, Kőrakáspuszta nevű vízhozammérő állomás „0” pontja: 115,49 mBf.

A Rovákja-patak 1+500 km szelvényében létesített vízrajzi mérőállomás „0” pontja: 122,78 mBf. Ugyanebben a szelvényben rendszeresen történik vízhozammérés a tározóba érkező vízmennyiség meghatározására.

Normál üzemállapotban a vízállás a minimális és a maximális üzemi vízszint között van, az egyesített műtárgy zsilipjei zárva vannak. Ez alól kivétel, amikor a Velencei-tó vízpótlására van szükség (általában a tavasszal), illetve ha kármentő vízpótlás történik a Császár-víz tározó alatti szakaszára (tartós szárazság esetén).
A változékony időjárásnak köszönhetően vízpótlásra az év más szakaszaiban is sor kerülhet, ahogy az aszályos időszakok is egyre gyakoribbak hazánkban.

A Pátkai-tározót másodlagosan horgász-, illetve üdülőtóként hasznosítják: a halgazdálkodási jog gyakorlója a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség), az alhaszonbérlő pedig a HE Fejér MSZ. A másodlagos hasznosítás teljes mértékben alá van rendelve a tározó elsődleges funkciójának.

A tározó víztérkódja: 07-013-1-1

A Pátkai-tározó a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, azon belül ökológiai folyosó szerepet tölt be. Számos kikapcsolódási lehetőséget kínál az érdeklődőknek, több túraútvonal is érinti a területét, valamint a közelében található Fejér vármegye egyik legnagyobb mértékű római kori emléke, a 3.-4. században épült kőfalazású völgyzárógát.

Autóval a Székesfehérvárról Bicske felé vezető 811-es útról a 11-es km kőnél balra letérve közelíthető meg. Pátkára busszal érkezve a Községháza megállóhelytől kb. 450 métert gyalogolva érhető el.

A Velencei-tó vízpótlásának ideje alatt a Székesfehérvár-Kisfalud-Dinnyés közötti kerékpárút lezárásra kerül.

A tározóban fürödni és csónakázni, valamint a téli időszakban korcsolyázni tilos,
kivéve a Pátkai Önkormányzat által kijelölt strand és korcsolyázó hely területét!

 A tározó területén csak a szolgalmi joggal, illetve írásos engedéllyel rendelkezők közlekedhetnek!