Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Befejeződött a Váli-völgy vízrendezése

Befejeződött a Váli-völgy vízrendezése

Befejeződött a „Váli-völgy vízrendezése” című projektünk, melynek eredményeiről Igazgatóságunk 2023. június 12-én ünnepélyes zárórendezvényen adott számot az érdeklődőknek, valamint a sajtó képviselőinek.

Az eseményen Horváth Angéla műszaki igazgató-helyettes tekintett vissza az elmúlt évekre: felidézte a kezdeteket - amikor is a KEHOP pályázati konstrukció által lehetőség nyílt a fejlesztések finanszírozására -, beszélt a tervezési, majd a kivitelezési folyamat hátteréről, illetve az elért eredményekről.
Ezt követően Péterné Varga Zsuzsanna, a Vízrendezési és Öntözési Osztály vezetője beszámolt a projekt műszaki részleteiről, kivitelezői oldalról pedig Frey Márton területi igazgató tartott összegző ismertetőt.
 
Az éghajlatváltozás következményeként az olyan dombvidéki vízfolyások, mint a Váli-víz, kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen mind a vízfolyás, mind pedig környezete az átlagosnál jobban ki van téve az időjárási szélsőségeknek, úgy az intenzív csapadéknak, mint az aszályos időszakok hatásainak. A most bejeződött fejlesztés eredményeként nő a Váli-víz vízelvezető képessége, egyenletesebbé válik a vízhozam, jelentősen csökken a patak menti települések vízkár kockázata. A beruházás részei voltak többek között a mederrendezés, műtárgy rekonstrukció, hordalékfogó és duzzasztó építése és felújítása. A klímaváltozás kihívásaival összhangban megépült a Váli-záportározó és az Óbaroki-tározó. A korszerű hidrológiai előrejelzés érdekében a Váli-víz teljes vízgyűjtő területét lefedő monitoring rendszer épült ki. Ezen felül – a természeti értékekre figyelve – szempont volt a meder természetes állapotának helyreállítása, a kanyargósság megtartása, az itt honos növény- és állatfajok élőhelyének védelme, zöldfolyosók megőrzése.
A projektzáró eseménynek a székesfehérvári Hiemer-ház adott otthont.
 
 
A Fehérvár TV tudósítása itt tekinthető meg: https://www.fehervartv.hu/video/index/40467