Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Befejeződött legjelentősebb projektünk a Balatonon

Befejeződött legjelentősebb projektünk a Balatonon

"TALÁLKOZUNK A ZSILIPNÉL" - hangzott el az ünnepélyes zárórendezvényen

Befejeződött a „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű beruházás

A Balaton és a térség vízgazdálkodása szempontjából is kiemelt jelentőségű beruházás fő eleme a siófoki nagyműtárgyak átépítése volt, de a projekt keretében sor került a Sió-csatorna rekonstrukciójára és vizes élőhely kialakítására is. A projekt megvalósításához az Európai Unió és Magyarország Kormánya mintegy 15,528 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A projekt súlyponti és egyben leglátványosabb elemei a több mint 70 éve épült siófoki nagyműtárgyak átépítése. A korszerű és nagyobb vízáteresztő képességű vízszintszabályzó műtárgy gyorsabb és hatékonyabb intézkedést tesz lehetővé az éghajlatváltozásból adódó, hirtelen vízkészlet növekedés szabályozására. Az új hajózsilip biztonságosabb hajózási lehetőséget nyújt, mindemellett másodlagos vízleeresztő funkciót is ellát. A megújult nagyműtárgyak és a mai kornak megfelelő, modern irányítástechnikai rendszer együttesen lehetővé teszik a tó klímaváltozással szembeni ellenállóképességének növelését.
A vízszintszabályozó műtárgy megnövekedett kapacitásához igazodóan megtörtént a Sió–csatorna rekonstrukciója is. Ezzel nőtt a térségben az árvízi biztonság, valamint természetes hullámtér jött létre.
Funkciójukon túl a siófoki nagyműtárgyak megjelenése és környezete is rendhagyó formát öltött. Siófok belterületén, tájképileg meghatározó helyen, a Balaton és a Sió-csatorna találkozásánál üzemviteli épület épült, ahonnan a vízszintszabályozó műtárgy mozgatóberendezéseinek irányítása történik. A szakmai megbeszélések lebonyolítását egy üvegezett tárgyaló szolgálja. A létesítmény külső födémje a jövőben kilátóként is funkcionál.
A Sió-csatorna mentén, Pincehely és Ozora térségében három tórendszerből álló vizes élőhely kialakítására került sor.
A beruházás befejeződött. A vízügy a műszaki átadás-átvételi eljárás keretében az elkészült vízilétesítményeket üzemeltetésre átvette. A város belterületén a projekt keretében megvalósított innovatív fejlesztések és a modern térépítészet lehetőséget adnak arra, hogy a korábbi üzemi terület egyedülálló módon látványos közösségi térré váljon, amely a kikapcsolódás mellett alkalmat ad az arra járóknak, hogy a vízügy tevékenységébe és a létesítmények működésébe bepillantást nyerjenek. A vízügyi üzemeltetési feladatok között prioritást élvez a terület felkészítése a közösségi használatra, hogy 2024-ben a nagyközönség is birtokba vehesse a területet.
A projekt megvalósítására a KEHOP-1.3.0 „Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati konstrukció nyújtott lehetőséget. A projekt eredményeként mérséklődnek az éghajlatváltozás káros hatásai, azaz javul a vízgazdálkodás helyzete és a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítésének feltételei, valamint nő a hasznosítható természetes vízkészletek mennyisége.
A „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” (KEHOP-1.3.0-15-2015-00007) projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg.

További információ: http://balatonlevezeto.ovf.hu/

BESZÁMOLÓ AZ ÜNNEPÉLYES ZÁRÓRENDEZVÉNYRŐL

„TALÁLKOZUNK A ZSILIPNÉL!” – Ünnep Siófokon
 
Csaknem tíz évre visszatekintő tervező, előkészítő, megvalósító munka után hétfőn lezártuk legnagyobb szabású európai uniós beruházásunkat: elkészült a siófoki vízleeresztő és hajózsilip, a balatonkiliti mederduzzasztó és befejeződtek a munkálatok a Sió-csatornán.
A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése projekt az ötlet megszületésétől a műszaki átadás-átvétel megtörténtéig közel tíz évet ölel fel. Összesen csaknem 19 milliárdos nagyságrendű beruházásról beszélünk, melynek megvalósulásán többezer ember dolgozott. Súlyponti elemek a siófoki zsilipek, melyek egy hosszútávú víziót tükröznek a Balaton vízgazdálkodását illetően, tartalmazzák a ma elérhető legmodernebb megoldásokat és olyan tájépítészeti, városképi elemeket, melyek nemzetközi szinten is egyedülállónak mondhatók.
 
Az ünnepélyes projektátadó rendezvényt megtisztelte Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, előadóként részt vett Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, a tervező SBS-Komir Kft. részéről Benedek András, a kivitelező (SC Siófok Konzorcium) STRABAG ZRt. részéről Gelencsér Balázs direkcióvezető és Kiss Gergely projektvezető, illetve a Colas Alterra ZRt. részéről Szegfű Zoltán területi igazgató és Csordás Kornél projektvezető. Láng István főigazgató szerint a beruházás a teljes magyar vízgazdálkodás színvonalát emeli. Az előadók felidézték a projektet végigkísérő fontosabb momentumokat, rámutatva szakmai és személyes élményekre. A tervező kiemelte, hogy ebben a projektben jelentős időhorizontban, 100 évre előretekintve kellett gondolkodni, hiszen e nagyszabású beruházás sok évtizedre készült. Így fontos volt a pénzügyi, gazdasági és üzemeltetési fenntarthatóság. A kivitelezők mindegyike aláhúzta, hogy a fejlesztés sok kihívással tarkított időszakra esett: mind a világjárvány, mind pedig a felszökő építőipari alapanyag árak nehezítették a feladatot. A siker kulcsa a folyamatos újratervezésre való képesség volt. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a projekt szervezeteik szakmai életének meghatározó eleme volt, számos pozitív, tanulságos, emlékezetes pillanattal.
 
Záró gondolataiban Dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója összegezte az elmúlt éveket. Személyes élményekkel átszőtt megszólalásában köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen szerepben hozzájárult a sikerhez. Beszélt arról, hogy 2023 nyarán a BAHART hajók Balatonra történő szállítására kifejezetten a projekt fejlesztései adtak lehetőséget, valamint elmondta, hogy a Sió-csatornán létesített vizes élőhelyet máris birtokba vették vízi lakói.
 
Mivel a műtárgyak elsődleges funkciójukon túl közösségi térré is képesek lényegülni, reményét fejezte ki, hogy a siófokiak, vagy a Balatonra látogatók a jövőben eképpen beszélik meg a következő alkalmat: "TALÁLKOZUNK A ZSILIPNÉL”