Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Vízminőségi kárelhárítás

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízminőségi káresemények esetén kármegelőzési, kárelhárítási tevékenységét a környezetkárosodás megelőzésének rendjéről szóló 90/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) alapján végzi. Vízminőségi káreseménynek a felszíni vizek, valamint a felszín alatti vizek és azok víztartó képződményeinek havária jellegű szennyezését tekintjük.

Vízminőségi káresemény bejelentésére a folyamatosan működő vízminőségi kárelhárítási ügyeleti telefonszámon, vagy a központi e-mail címen van lehetőség.

Telefon: 20/266-3333

E-mail: ugyelet(kukac)kdtvizig.hu

Környezetkárosodás észlelésekor tett bejelentés során az alábbi információk megadása szükséges:

  • Bejelentő neve, elérhetősége (telefonszám, esetleg e-mail)
  • Környezetkárosodás jellemzői:
  • Környezetkárosodás időpontja, (ha ismert) időtartama,
  • Szennyezés pontos helye,
  • Szennyezés megnevezése,
  • Szennyezés leírása szemrevételezés alapján,
  • Szennyezés kiterjedésének mértéke,
  • Szennyezés forrása, amennyiben az észlelhető.

A bejelentést követően a Rendelet 15. § (5) pontja szerinti közigazgatási szervek bevonásával Igazgatóságunk a bejelentést haladéktalanul köteles a helyszínen kivizsgálni. A környezetkárosodás minősítése felszíni vizekre, valamint a felszín alatti vizekre és földtani közeg vonatkozásában a területileg illetékes vízügyi hatóság (Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) feladata. A minősítés során a Rendelet alapján illetékes társszervek bevonásával meg kell állapítani, hogy a környezetszennyezés milyen mértékben veszélyezteti a vizeket és a földtani közeget, a vízi környezetet, a vízhasználatokat és a vízi-létesítményeket, az élővilágot és élőhelyeket. A beavatkozás szükségességéről a minősítés alapján döntenek az illetékes szervek, és a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszik.