Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Balaton/Siófok: átadtuk a felújított vízleeresztő zsilipet és hajózsilipet

zsilip_vízleeresztő

Új közösségi tér és korszerű vízügyi létesítmények

Látványos közösségi térré változott a Sió-zsilip környezete. Az elmúlt évben befejeződött az „A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű, az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósított beruházás, melynek köszönhetően Siófokon átépült a több mint hetven éves vízleeresztő mű és hajózsilip. A megújult műszaki létesítmények a legkorszerűbb építészeti és irányítástechnikai megoldásokat vonultatják fel. A területet 2024. április 24-től a nagyközönség is látogathatja.

Korszerű, látványos vízügyi műtárgyak

A siófoki vízügyi létesítmények átépítésénél fontos szempont volt, hogy a megújuló nagyműtárgyak az új üzemviteli épülettel együtt nem csak a funkcionalitás terén, de látványelemeikben is igazodjanak a kor elvárásaihoz. Az építészeti nívót jelzi, hogy a projekt keretében átépített műtárgyegyüttest az idei Víz Világnapja alkalmából Lampl Hugó Emlékplakettel tüntették ki. Ez a díj olyan vízi létesítménynek vagy önálló részének a létrehozásáért adományozható, amely tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból egyaránt kimagasló.

Közösségi tér

A fejlesztéssel Siófok központi része nagyszabású tájépítészeti elemmel lett gazdagabb. A korábbi üzemi övezet a lakosság és a turisták által is látogatható közösségi térré alakult: a nagyműtárgyak környezetében parkosításra és pihenőövezetek kialakítására is sor került, a műszaki épület tetején pedig egy impozáns kilátó kapott helyet, ahonnan egyedi perspektívából szemlélhető a Balaton és a Sió-csatorna találkozása. A hajózsilip mellett kültéri kiállítás nyílt, amely a Sió és a nagyműtárgyak történetét mutatja be képregény-formában.

Ünnepélyes átadó

A létesítményeket április 23-án ünnepélyes keretek között adta át Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti álamtitkár. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár és Wiztmann Mihály országgyűlési képviselő is.

A rendezvényen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője méltatta a projekt vízgazdálkodási jelentőségét, kiemelve, hogy a klímaváltozás miatt az elmúlt néhány évben a vízügyi ágazat számos kihívással szembesült. Ezek kezelésére jelentős beruházások valósultak meg az Európai Unió és a kormány által biztosított források felhasználásával. Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott beszédében a fejlesztés közösségformáló és -erősítő szerepét hangsúlyozta, dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pedig elmondta: a létesítménnyel megvalósul az a törekvés, hogy a vízügy tevékenysége közel kerüljön az emberekhez.

Az ünnepi beszédeket követően leleplezték a Lampl Hugó Emlékplakettet.

A helyszín április 24-től a nagyközönség számára is látogatható. Találkozzunk a zsilipnél!

A Sió-zsilip körüli nyitott üzemi terület Látogatási Szabályzata és Házirendje ITT elérhető.