Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 22 514 000

Víz Világnapja 2024

240221_vizvilagnap

Ismét alkotásra hívjuk a Fejér vármegyei gyerekeket - jöjjenek a rajzok, fotók, kisplasztikák!

Már több évtizede nevezetes napjaink között tartjuk számon március 22-ét, a Víz Világnapját. Nagyszerű alkalom ez arra, hogy átgondoljuk, mekkora érték van a kezünkben, hiszen a víz elengedhetetlen létfenntartásunkhoz, ugyanakkor nem pótolható semmivel. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Fejérvíz ZRt.  erre a közös gondolkodásra hívja a Fejér vármegyei általános iskolásokat és óvodásokat. A már hagyományosnak számító alkotópályázatra nevezni lehet a víz témaköréhez kapcsolódó rajzzal, festménnyel, fotóval és kisplasztikával. (Részletes kiírások alább, a "Kapcsolódó tartalmak" között.)

A gyerekek alkotásaikkal a „Víz a békéért” globális kampányban vehetnek részt. A Víz Világnapja idei jelmondata arra mutat rá, hogy a víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet.

Ha kevés, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki egyenlően, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között. Van, ahol fecsérelik, van, ahol már most korlátozni kell a használatát. Van, ahol óvják, van, ahol károsítják. Van, ahol tudnak belőle öntözni és így megfelelő mennyiségű élelmiszert termelni, van, ahol ez nem lehetséges.  Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetők, sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében és tenni azért, hogy mindenkinek jusson belőle. Így járulhat hozzá a víz a békéhez.

Olyan rajzokat, festményeket, fotókat, valamint kisplasztikákat várunk, melyek kifejezik a víz éltető erejét, szépségét, illetve ráirányítják a figyelmet arra, hogy KÖZÖSEN kell megőriznünk ezt a hatalmas és csodálatos természeti kincset. Különösen értékelünk olyan pályaműveket, melyekből visszaköszönnek a gyerekek saját élményei és képzeletviláguk.

A pályázatokat 2024. március 8-ig a Fejérvíz ZRt-hez, Lepsényi Marietta kommunikációs vezetőnek juttassák el. Rajzok, festmények, kisplasztikák esetében postán (vagy személyesen) a 8000 Székesfehérvár, Királysor 3-15. címre. Fotók a postai úton kívül a kommunikacio@fejerviz.hu e-mailre is küldhetők. Szakmai zsűrizésről a kiírók gondoskodnak.

Kérjük, hogy az alkotások első oldalának jobb alsó sarkán egy matricán minden pályázó tüntesse fel nevét, osztályát, iskoláját és felkészítő pedagógusának nevét, továbbá mellékelje a pályázati kiírás alábbi mellékletében szereplő, a szülő, gondviselő által aláírt, személyes adatok kezelésével kapcsolatos nyilatkozatot.

A beérkezett művekből kiállítást rendeznek a Fejérvíz dísztermében. A várhatóan március 22-én, a kiállítás helyszínén megtartandó ünnepségen átadjük a díjakat 4 kategóriában (óvodások, általános iskola, illetve művészeti általános iskola alsó és felső tagozat) illetve jutalmazzuk a legeredményesebb felkészítő pedagógusokat.  A helyezésekről és az ünnepségen való részvételről, annak időpontjáról az érintetteknek külön értesítést küldünk.