Események

17
2016. február 17., szerda

Tisztelt Kérelmezők, Érdeklődők!

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján a Balaton kizárólagos állami tulajdonnak minősül. Ennek értelmében minden olyan tevékenység engedélyköteles, amely a vizek lefolyási és áramlási viszonyait, mennyiségét, minőségét, medrét, partját vagy a felszín alatti vizek víztartó képződményeit befolyásolja vagy megváltoztathatja.

<

10
2015. június 10., szerda

Nyíltnap a hajózsilipnél

P1010026ind

Június 10-én a Krúdy Gyula Szakközépiskola tanulói látogattak el hozzánk...

Korábbi események
Tartalomfelelős: Zsoldos Andrea, PR munkatárs

A 2016. évi vízrajzi mérőgyakorlat

2016. május 26., csütörtök 10:55

                                      A 2016. évi vízrajzi mérőgyakorlat

 

2016. május 23-25-ig a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Pécs) adott otthont a hagyományosan megrendezésre kerülő éves vízrajzi mérőgyakorlatnak.

Kollégáink idén a gyorsfolyású Drávához utaztak, hogy részt vegyenek a folyó pillanatnyi vízhozam hossz-szelvény felvételében, és az ADCP-s mérőeszköz összehasonlító mérésében.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemelési csoportjának tagjai a drávaszabolcsi határátkelőhely közúti hídjának alsó élében végeztek vízhozammérést, melynek eredménye 451 m3/s volt.

 

 

A vízrajzi mérőcsoport tagjai:

 

  • Kravinszkaja Gabriella osztályvezető
  • Temesi Mihály csoportvezető
  • Horváth Zoltán vízrajzi ügyintéző
  • Keresztes Zoltán vízrajzi mérő

 

A változatos programon részt vehettünk egy terepi műszerbemutatón, melyen a lézeres hordalékmérés elméleti és gyakorlati oldalát ismertette Dr. Baranya Sándor egyetemi docens (BME).

A vízügyi ágazat műszerparkja egy új korszerű folyami áramlásmérő műszerrel bővült, melyből mind a 12 igazgatóság részesült.

 

 A műszer három részből áll, a mérőcsónakon elhelyezett rézből készült robosztus, áramvonalas szerkezetből, melyben a minta vételére szolgáló dobozok kerülnek elhelyezésre, valamint súlyként is szolgál. Kialakításának köszönhetően folyásirányban fordul, nagy súlya miatt az áramlás nem sodorja el a mérőcsónak alól.

 

A mintavevő egység fölött egy víz alatti hordalék mérő eszköz is található, mely zavarosságot mér.

 

 

A szerkezetet egy csörlő segítségével lehet mozgatni, ezáltal a kívánt mélységben lehetővé válik a leeresztés és a rögzítés. A műszert egy számítógéphez kapcsolva lehet kezelni, melynek áramellátását külső kábelen keresztül akkumulátorról oldották meg.

 

 

A kezelőszerv elektromos vezetékkel kapcsolódik a víz alatti egységekhez, ami a beállított időintervallum alatt, a folyószelvényen meghatározott vizsgálati helyről és mélység(ek)ből gyűjt mintát.

 

A vízminták elemzését újszerű mérési adatfeldolgozási módszer teszi lehetővé, a LISST-PORTABLE/XR eszköz, ami a lézerfény elhajlásából következtet a hordalékminta szemeloszlására.

 

 

Az eszköz rövid idő alatt számos elemzést hajt végre, lebegőanyag tartalom és szemcseösszetétel analizálására is képes. A mért eredményeket táblázatba foglalja, diagrammot készít, adatokat tárol. A minták betöltése és eltávolítása könnyedén végezhető, az érintőképernyős kezelés felhasználóbarát praktikus kivitel, mobil, könnyen szállítható.

 

 

A műszerbemutató után megismerhettük a Dráva folyó flóráját, faunáját. Vendéglátónk a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága, helyszín a Drávaszentesi Bemutatóközpont.

 

Az élővilág bemutatásának forrása a teljesség igénye nélkül az alábbi weboldalon található:

http://www.ddnp.hu/nemzeti-park-drava-menti-teruletek

 

Székesfehérvár, 2016. május 26.                         

 

                                                                                              Zsoldos Andrea
                                                                                        humánpolitikai referens
                                                                                                  KDTVIZIG

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2016. május 26., csütörtök 13:42