Események

22
2019. április 22., hétfő

Nyílt nap iskolásoknak - Szekszárd

A „Szekszárd, Lőtéri vízbázis kármentesítése” című projekthez kapcsolódóan a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Tolna megyében található középiskolák érdeklődő osztályai részére nyílt napot szervez.

21
2019. március 21., csütörtök

MHT ülés a Víz Világnapja alkalmából

vizvilagnapeg.jpg

A Magyar Hidrológiai Társaság Közép-dunántúli
Területi Szervezete a Víz Világnapja alkalmából 2019. március 21-én 1400 órai kezdettel tartja soron következő programját.

28
2019. február 28., csütörtök

Lakossági fórum - Szekszárd

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Szekszárd, Lőtéri vízbázis kármentesítése” című projekt bemutatására 2019. február 28-án 17 órakor lakossági fórumra kerül sor a szekszárdi Vármegyeházán.

27
2019. február 27., szerda

Sajtónyilvános konferencia

A „Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja” (KEHOP-1.3.0-15-2016-00015) című projekthez kapcsolódóan sajtónyilvános konferenciára kerül sor az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében.

21
2019. március 21., csütörtök

A Víz Világnapja 2019

Fejér megyi gyermekrajz-, fotó- és irodalmi pályázat - Ünnepi díjkiosztó

19
2018. június 19., kedd

30 éves a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Tolna megyei területi szervezete a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely alapításának 30. évfordulóján visszaemlékező eseményt szervez.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Bánkúti Józsefné, osztályvezető

AQUAMOBIL

2014. szeptember 02., kedd 14:37

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előtti parkban található AQUAMOBIL. A felújított szerkezetet 2011. július 20-án ünnepélyes keretek között adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester úr és dr. Csonki István igazgató úr.

Mi is az AQUAMOBIL? Egy olyan, az 1998. évi Lisszaboni Világkiállításra készült szerkezet, ami több különböző malomfajtát ötvöz játékos formában. Tervezője az akkori ötödéves építészmérnök hallgató, Borosházi Tamás. Az AQUAMOBIL három részből áll. Az első tagja egy szárazmalom rekonstrukciója, melynek taposókerekéhez egy vödrös vízemelő csatlakozik. A keréken vödrök vannak. A vödrökből alázúduló víz meghajt egy vízimalom kereket, amit egy kallómalom vagy hámorkalapács követ. Ide a tervező egy emberi kart formázó faragást tervezett, melynek markában található egy pecsét, mellyel bármilyen papírra lehet nyomtatni.

A szerkezet a ’98-as vizes témájú (Az óceán a jövőnk közös kincse) világkiállításon a magyar pavilon büszkesége volt, több százezres látogatójának köszönhetően bekerült az expó legnépszerűbb darabjai közé. A kiállítás után az akkori illetékes minisztérium úgy döntött, hogy a jövőben egy parkban helyezik el az AQUAMOBILT. A választás Székesfehérvárra, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság előtti parkra esett. A parkot Horváth László (KÖDU KÖVIZIG) tervei alapján a FEVIÉP Kft. kivitelezésében alakíttattuk át 1998. november 18. és 1999. március 12. között, hogy megfelelő környezetet alakítsunk ki az AQUAMOBIL számára. 1999. március 22-én a Víz Világnapja alkalmából került sor az ünnepélyes átadásra és a szerkezet előtti Beszédes József szobor avatására az akkori Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi miniszter Katona Kálmán, Székesfehérvár, Fejér megye és a többi vízügyi igazgatóság vezetőinek a jelenlétében. A szerkezet 2011-ben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatásával megújult, kijavították a sérült részeket, állagmegóvást végeztek a fa- és acélszerkezeteken.

Mára a Beszédes József park a székesfehérváriak egyik kedvelt pihenő és találkozóhelye lett, az AQUAMOBIL pedig gyakran megjelenik háttérként fiatal párok esküvői képein. Mi, vízügyesek, pedig úgy érezzük, hogy a park és a szobor méltán képviseli azt a szellemiséget, amit a magyar vízépítő múlt és a vízgazdálkodás hagyott örökségül a jelen társadalmának.

Utolsó módosítás: 2018. február 05., hétfő 12:59