Események

17
2016. február 17., szerda

Víziállás kihelyezésének szabályai, mederkezelési hozzájárulás, nádas térkép

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján a Balaton kizárólagos állami tulajdonnak minősül. Ennek értelmében minden olyan tevékenység engedélyköteles, amely a vizek lefolyási és áramlási viszonyait, mennyiségét, minőségét, medrét, partját vagy a felszín alatti vizek víztartó képződményeit befolyásolja vagy megváltoztathatja.

<

10
2015. június 10., szerda

Nyíltnap a hajózsilipnél

P1010026ind

A Balatoni Vízügyi Kirendeltség a Víz Világnapja alkalmából a korábbi évekhez hasonlóan, idén is betekintést engedett mindennapi életébe, működésébe, feladataiba. A rendezvény mára egyhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Sokszínű és interaktív programokkal vártuk az érdeklődőket 2017. március 21-24. között, illetve 22-én „Hogyan óvjuk a Balaton vizét?” címmel tartottunk előadást Siófok főterén, a DRV Zrt. felkéréséből. A nyíltnapokra a környékbeli óvodások, általános és középiskolás tanulók és oktatóik, valamint civil szervezetek kerültek meghívásra. Idén minden korábbinál több, közel 600 érdeklődőt láttunk vendégül, akik bepillantást nyerhettek a műtárgyak működésébe, láthattak zsilipelést, bemutattuk a vízminőségi kárelhárítás során használt gépek és eszközök alkalmazását, valamint a vízrajzi mérőműszerek használatát. Igyekeztünk gondoskodni róla, hogy a hozzánk ellátogató több száz diák közül senki se menjen haza pozitív élmény nélkül. Azt tapasz

Korábbi események
Tartalomfelelős: Bánkúti Józsefné, osztályvezető

AQUAMOBIL

2014. szeptember 02., kedd 14:37

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előtti parkban található AQUAMOBIL. A felújított szerkezetet 2011. július 20-án ünnepélyes keretek között adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester úr és dr. Csonki István igazgató úr.

Mi is az AQUAMOBIL? Egy olyan, az 1998. évi Lisszaboni Világkiállításra készült szerkezet, ami több különböző malomfajtát ötvöz játékos formában. Tervezője az akkori ötödéves építészmérnök hallgató, Borosházi Tamás. Az AQUAMOBIL három részből áll. Az első tagja egy szárazmalom rekonstrukciója, melynek taposókerekéhez egy vödrös vízemelő csatlakozik. A keréken vödrök vannak. A vödrökből alázúduló víz meghajt egy vízimalom kereket, amit egy kallómalom vagy hámorkalapács követ. Ide a tervező egy emberi kart formázó faragást tervezett, melynek markában található egy pecsét, mellyel bármilyen papírra lehet nyomtatni.

A szerkezet a ’98-as vizes témájú (Az óceán a jövőnk közös kincse) világkiállításon a magyar pavilon büszkesége volt, több százezres látogatójának köszönhetően bekerült az expó legnépszerűbb darabjai közé. A kiállítás után az akkori illetékes minisztérium úgy döntött, hogy a jövőben egy parkban helyezik el az AQUAMOBILT. A választás Székesfehérvárra, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság előtti parkra esett. A parkot Horváth László (KÖDU KÖVIZIG) tervei alapján a FEVIÉP Kft. kivitelezésében alakíttattuk át 1998. november 18. és 1999. március 12. között, hogy megfelelő környezetet alakítsunk ki az AQUAMOBIL számára. 1999. március 22-én a Víz Világnapja alkalmából került sor az ünnepélyes átadásra és a szerkezet előtti Beszédes József szobor avatására az akkori Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi miniszter Katona Kálmán, Székesfehérvár, Fejér megye és a többi vízügyi igazgatóság vezetőinek a jelenlétében. A szerkezet 2011-ben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatásával megújult, kijavították a sérült részeket, állagmegóvást végeztek a fa- és acélszerkezeteken.

Mára a Beszédes József park a székesfehérváriak egyik kedvelt pihenő és találkozóhelye lett, az AQUAMOBIL pedig gyakran megjelenik háttérként fiatal párok esküvői képein. Mi, vízügyesek, pedig úgy érezzük, hogy a park és a szobor méltán képviseli azt a szellemiséget, amit a magyar vízépítő múlt és a vízgazdálkodás hagyott örökségül a jelen társadalmának.

Utolsó módosítás: 2018. február 05., hétfő 12:59