Események

19
2018. június 19., kedd

30 éves a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Tolna megyei területi szervezete a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely alapításának 30. évfordulóján visszaemlékező eseményt szervez.

 

Program:

  • Megynyitó
  • Visszaemlékezés – Szabó Mátyás nyugalmazott igazgató
  • A vízügyi emlékek őrzésének feladatai – Tóth Sándor műszaki igazgató-helyettes
  • Tárlatvezetés a kiállítóhelyen és a szivattyútelepen
  • Fogadás

 

Helyszín: Lankóci Vízügyi Kiállítóhely és Szivattyútelep

 

Időpont: 2018. június 19. 11 óra

Korábbi események
Tartalomfelelős: Németh Tímea, PR referenfs

A Velencei-tó gyerekszemmel

2018. június 26., kedd 10:58

A "Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja" című európai uniós projekt részeként a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felső tagozatos iskolásoknak nyílt napokat szervezett az agárdi Tófelügyelőségen. A program során a fiatalok képet kaptak az Igazgatóság feladatairól és a tó élővilágáról.

A "Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja" című projekt fő célja a Velence-tó vízminőségének javítása, a part menti területek természetes állapotának megőrzése, a jó ökológiai állapot elérése. Mindezen fejlesztések későbbi sikeres fenntartásában kulcsszerepet játszik a következő generáció környezettudatos elkötelezettsége. Ezt erősítendő a projekt része a tó környékén élő fiatalok bevonása, tájékoztatása is.

Két napon keresztül mintegy 200 gyermek vett részt előadásokon, ismeretterjesztő játékokban és érdekes gyakorlati feladatokban.

A nádast kéznyújtásnyira szemlélve megismerhették a Velencei-tó élővilágát úgy, ahogy eddig talán még nem látták. A parton rögtönzött kisebb árvízvédelmi gyakorlattal maguk is kipróbálhatták a gátépítést homokzsákokból. A Tófelügyelőség területén működő hidrometeorológiai állomás műszereit pedig nem csak távoltól szemlélhették, hanem testközelből figyelhették meg a léghőt, a tó hőmérsékletét, a talajhőmérsékletet, napfénytartalmat, csapadékot, szélirányt és –erősséget, párolgást és télen a hó- illetve jégvastagságot mérő műszereket, melyek napi mérési adatai nélkülözhetetlenek a tó vízgazdálkodásában és a tájékoztatási feladatok ellátásában.

További információk a projektről: http://velenceito.ovf.hu/

Utolsó módosítás: 2018. október 02., kedd 11:39