Események

22
2019. április 22., hétfő

Nyílt nap iskolásoknak - Szekszárd

A „Szekszárd, Lőtéri vízbázis kármentesítése” című projekthez kapcsolódóan a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Tolna megyében található középiskolák érdeklődő osztályai részére nyílt napot szervez.

21
2019. március 21., csütörtök

MHT ülés a Víz Világnapja alkalmából

vizvilagnapeg.jpg

A Magyar Hidrológiai Társaság Közép-dunántúli
Területi Szervezete a Víz Világnapja alkalmából 2019. március 21-én 1400 órai kezdettel tartja soron következő programját.

28
2019. február 28., csütörtök

Lakossági fórum - Szekszárd

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Szekszárd, Lőtéri vízbázis kármentesítése” című projekt bemutatására 2019. február 28-án 17 órakor lakossági fórumra kerül sor a szekszárdi Vármegyeházán.

27
2019. február 27., szerda

Sajtónyilvános konferencia

A „Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja” (KEHOP-1.3.0-15-2016-00015) című projekthez kapcsolódóan sajtónyilvános konferenciára kerül sor az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében.

21
2019. március 21., csütörtök

A Víz Világnapja 2019

Fejér megyi gyermekrajz-, fotó- és irodalmi pályázat - Ünnepi díjkiosztó

19
2018. június 19., kedd

30 éves a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Tolna megyei területi szervezete a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely alapításának 30. évfordulóján visszaemlékező eseményt szervez.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csurgai-Horváthné Kiss Henriett, osztályvezető

Az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja a 300 millió forintos támogatással megvalósuló projekt

2019. március 12., kedd 14:43

Sajtóközlemény2019/február/21

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgáló,„A klímaváltozás hatásainak vizsgálata a Balaton vízkészletére, belső áramlási viszonyaira, ezek hatása az élővilágra”(KEHOP-1.1.0-15-2017-00011) projekt. A projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. A beruházás teljes költsége 300millióFt, amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás biztosít.

A KEHOP-1.1.0 pályázati konstrukcióban megvalósuló projekt célja az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló időjárási szélsőségek által a Balaton vízkészletében, vízminőségében, élővilágában előidézett változásokvizsgálata,továbbá a vízszintszabályozás összehangolása az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal, illetve a szélsőséges balatoni vízállásoknegatív hatásainak mérséklésére intézkedési javaslatok megfogalmazása.

A Balaton 1863-tól, a vízeresztő zsilip megépítésétől szabályozott tónak számít. Vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtőterülettelés kifejezetten kis átlag vízmélységgel rendelkezik, ezért az időjárás rövid és hosszútávú hatásaival szemben nagyfokú érzékenység jellemzi. A tó vízállásában azok az időszakok teremtenek szélsőséges helyzetet, amikor egy-egy természetes vízháztartási tényező (csapadék, hozzáfolyás, párolgás) tartósan és jelentősen eltér az átlagostól. A stabilabb vízhasználatokat támogató állapot elérése érdekébenszükséges azidőjárás okozta szélsőséges helyzetekhez való alkalmazkodás feltételeinek megteremtése, mert mindkét irányú szélsőség jelentős gazdasági károkat okozhat. A projekt keretében készülő tanulmányok a vízszintszabályozás és az éghajlatváltozás közötti összefüggés vizsgálatát és a szélsőséges vízállások okozta negatív hatások feltárásátcélozzák, amelyhez az adatokat és azok kiértékelését abeszerzésre kerülő monitoring és informatikai eszközök biztosítják. A beszerzett eszközök a későbbiekben hozzájárulnak a zajló folyamatok pontosabb megismeréséhez.

A változó éghajlatihatásokpontosabb ismerete segít a szükséges hatásmérséklő intézkedések meghozatalábanés alkalmazásában, ezzel is előmozdítva a Balaton üdülési célú hasznosítási prioritásának megőrzését. A projekt hozzájárul a Balaton klímaváltozással szembeni érzékenységének megismeréséhez,illetve előkészíti a Balaton vonatkozásában megfogalmazott stratégiai fejlesztések keretében megvalósítandó további projektek egyes elemeitúgy, hogy közben eleget tesz a Víz Keretirányelv (VKI) legfontosabb előírásainak.

A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2019. június 15.

A projektről további információt a klimabalaton.ovf.hu oldalon olvashatnak.

Utolsó módosítás: 2019. március 12., kedd 14:52